Werkgeluk
-
2
 minuten leestijd

Hoe gelukkig ben jij op je werk?

Zijn we nog steeds tevreden met wat we doen? Krijgen we nog genoeg energie van het werk? Hebben we in de ochtend zin om naar werk te gaan of blijven we liever thuis? Dit zijn belangrijke vragen om aan jezelf te stellen. Werkgeluk begint bij hoe jij je voelt en waar jij energie van krijgt en niet wat anderen van je verwachten. Als jij gelukkig bent op werk, zal dit er ook voor zorgen dat je productiever bent en dat je meer rust in je hoofd hebt. Gelukkige werknemers zijn gemotiveerder, gezonder, creatiever en hebben een betere relatie met hun collega’s. En daar pluk je zowel als werknemer, als werkgever de vruchten van. Als organisatie is het dus belangrijk om hier genoeg aandacht aan te geven.

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is het plezier dat je ervaart tijdens het werk en de energie die je hiervan krijgt. Het is een doel om werk te hebben waar je voldoening uithaalt, waarbij je geprikkeld en gemotiveerd wordt. Een aantal factoren die invloed hebben op werkgeluk zijn bijvoorbeeld:

  • Betekenisvol werk
  • Je werkomgeving
  • Ondersteunend management
  • De mogelijkheid om te groeien
  • Vertrouwen in leiderschap

Het is belangrijk om doorlopend aan deze factoren te blijven werken.  

Drie tips om je werkgeluk te verhogen

Wat kun je zelf concreet doen? Ik geef je graag 3 tips die je kunnen helpen om gelukkiger te worden in je werk:

  1. Spreek je uit
    Wil jij je graag in een bepaalde richting ontwikkelen of zijn bepaalde taken die je nu doet eigenlijk niet voor jou weggelegd? Spreek het uit. Ga er zelf voor als je iets graag wil en wacht niet tot een collega of werkgever naar jou toe komt.
     
  2. Geef je grenzen aan
    Zeg jij ook altijd ja op alles wat je werkgever of je collega aan je vraagt? Hierdoor komen er te veel extra taken in je agenda, waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Misschien voer je zelfs taken uit die niet eens bij jouw functie horen. Als je agenda al overvol is, is het niet erg om je grenzen aan te geven. Geef op een rustige manier aan dat je iets niet (vandaag) kunt of wilt doen.

  3. Stel jezelf persoonlijke doelen voor de langere termijn
    Neem eens in de zoveel tijd de ruimte om stil te staan bij waar je staat. Waar ben je blij mee? En welke dingen zou je graag veranderen? Dat kan over werk gaan, maar ook breder. Door hierover na te denken krijg je inzicht in wat je nodig hebt, en ook hoe je collega’s en je werkgever je hierbij kunnen ondersteunen. Zo kun je hierover concreet het gesprek aangaan.

Aan de slag met werkgeluk binnen jouw organisatie? Al deze dingen zijn veel makkelijker om in de praktijk te brengen als je grip hebt op je werk. Daarom dragen ook onze training bij aan het werkgeluk van medewerkers. Wie overzicht, rust en focus heeft behaalt betere resultaten en wordt daar blijer van.

Deze auteur is geverifieerd.
Verified writer
Deelnemers aan een timemanagement training die praten en lachen.
Verkoopargument.
Waardering van de training.
Gratis deelnemen aan kennismakingstraining

HR en L&D professionals gezocht!

Herken jij je in de dingen hieronder?

  • Je bent HR professional bij een organisatie met >100 (kantoor-)medewerkers
  • Je zoekt manieren om werkdruk te verlagen 🤯
  • Je organisatie werkt met Microsoft Outlook (Windows)

Speciaal voor HR en L&D professionals is een beperkt aantal gratis trainingsplaatsen beschikbaar voor ‘Grip op je werk’. In aanmerking komen? Meld je hier aan.

Ja, ik wil gratis deelnemen