Persoonlijke effectiviteit
-
3
 minuten leestijd

Waarom krijg je vlak voor een vakantie zoveel gedaan? (+ 6 lessen voor de rest van het jaar)

Je hebt bijna vakantie en je hakt ineens knopen door en tikt in sneltreinvaart nog een rijtje to do's af. Hoe komt dat? En wat kun je ervan leren voor de rest van het jaar?

1. Je hebt een keiharde deadline

De eerste verklaring voor jouw piek in productiviteit is: urgentie. Door de aankomende vakantie ontstaat er een deadline voor je taken. Dingen moeten nu echt af, want maandag staat je out of office aan. De druk loopt op en je ziet opeens helder welke 20% van jouw taken belangrijk zijn en de meeste impact opleveren (de 80/20-regel). De andere taken, zoals het printpapier aanvullen, laatje nu zitten of delegeer je. 

Tip voor de rest van het jaar: stel deadlines voor jezelf en profiteer van de toenemende urgentie.

2. Je houdt je aan een wet

Een wet? Ja, de wet van Parkinson. Die stelt dat jouw werk de tijd in beslag neemt die ervoor beschikbaar is. Hoe meer tijd je hebt, hoe langer je de tijd neemt om de taak af te ronden. Dus heb je maar een half uur voor een taak, dan doe je er ook een half uur over. Je werkt toe naar het afronden in plaats van een zogenaamd perfect eindresultaat. Handig, zo vlak voor je vakantie.

Tip: bepaal eens wat vaker een strakke tijdslimiet voor je taak (en zet een timer). Die timemanagement techniek heet timeboxen.

3. Het voelt lekker

Taken afronden vlak voor de vakantie is eensoort beloning voor jezelf. Afvinken geeft je namelijk een gevoel van rust en voldoening en maakt ruimte vrij voor leuke activiteiten tijdens je vakantie. Meteen tevreden gevoel je computer afsluiten dat wil iedereen, dus afvinken maar.

Tip: eat that frog! Begin voortaan je dag met dat ene lastige telefoontje, ingewikkelde rapport of moeilijke project. Daarna kan jouw dag niet meer stuk.

 

4. Je zit vol energie

Bij Flipmonday vinden we dat timemanagement niet gaat om productiviteit, maar om energie, gelukkig worden en meer genieten. Met de juiste tips en trucs hoef je niet eens meer op vakantie om te kunnen ontspannen. Maar ken je al die tips nog niet, dan geeft het vooruitzicht van een vakantie je natuurlijk een extra energie boost. Je hebt veel zin om taken af te ronden! 

Tip: zoek uit van welke taken jij energie krijgt en laat de rest aan collega’s over.

5. Je bent eerder tevreden

Juist vlak voor zo'n vakantie word je er ineens heel goed in om genoegen te nemen met 80% resultaat. Je zet je perfectionisme wat vaker opzij en gaat voor een 'gewoon goed' resultaat in veel minder tijd. Je kan ook niet anders, want de tijd is op (zie ook het timeboxen uit punt 2).

Tip: lees je mail voortaan nog 1 keer doorin plaats van 5 keer, voordat je op verzenden klikt.

6. Delegeren is opeens je tweede natuur

Nog zoiets waar je vlak voor een vakantie heel goed in wordt, is taken aan anderen overdragen. Daardoor houd jij mooizeeën van tijd over voor je andere to do’s. Op andere momenten ben je veel meer geneigd om taken langer bij jezelf te houden, maar in tijdnood hak je sneller knopen door. Dus kost iets te veel tijd en hoeft de taak niet per se door jou uitgevoerd te worden? Delegeren of uitbesteden.

Tip voor de rest van het jaar: delegeer vaker, leg daarbij uit waarom je juist die collega vraagt en lever alle tools en info voor een succesvolle uitvoering. Scheelt een hoop heen-en-weer-gemail.

 

Maak er nog even een productieve tijd van! En wees je bewust van wat je nu anders doet zodat je daar ook de rest van het jaar je voordeel mee kunt doen. Fijne vakantie vast!

Deze auteur is geverifieerd.
Verified writer
Deelnemers aan een timemanagement training die praten en lachen.
Verkoopargument.
Waardering van de training.
Gratis deelnemen aan kennismakingstraining

HR en L&D professionals gezocht!

Herken jij je in de dingen hieronder?

  • Je bent HR professional bij een organisatie met >100 (kantoor-)medewerkers
  • Je zoekt manieren om werkdruk te verlagen 🤯
  • Je organisatie werkt met Microsoft Outlook (Windows)

Speciaal voor HR en L&D professionals is een beperkt aantal gratis trainingsplaatsen beschikbaar voor ‘Grip op je werk’. In aanmerking komen? Meld je hier aan.

Ja, ik wil gratis deelnemen