Werkgeluk
-
2
 minuten leestijd

Energy management: optimaal presteren in je performance zone

In dit blog ontdek je hoe je jouw eigen energiebalans kunt managen en hoe je als manager en organisatie je team kunt ondersteunen. We maken gebruik van de energy quadrants van Tony Schwartz: de Performance Zone, Recovery Zone, Survival Zone en Burnout Zone. Lees verder en leer hoe je zoveel mogelijk in je Performance Zone kunt blijven.

Performance Zone: maximaal presenteren

De Performance Zone is de ideale staat waarin je optimaal presteert. Je voelt je energiek, gefocust en gemotiveerd. Hier ervaar je een piek in je productiviteit en creativiteit. Maar hoe kom je in deze zone en blijf je er?

Ken je energiecyclus

Om je Performance Zone te bereiken, is het essentieel om je eigen energiecyclus te begrijpen. Let op signalen van vermoeidheid, concentratieverlies en afnemende motivatie. Zo kun je tijdig actie ondernemen om je energie te herstellen en de Performance Zone te behouden.

Herken de Recovery Zone

De Recovery Zone is de fase waarin je je energie herstelt. Het is belangrijk om voldoende rust en ontspanning in te bouwen, zodat je kunt opladen. Plan bewust momenten voor pauzes, lichamelijke activiteit en ontspanning. Dit helpt je om uitgerust en klaar voor actie terug te keren naar je Performance Zone.

Vermijd de Survival Zone

De Survival Zone is de fase waarin je je overweldigd voelt, constant onder druk staat en je energie uitgeput raakt. Dit kan leiden tot stress, verminderde prestaties en zelfs burn-out. Leer de signalen van de Survival Zone herkennen, zoals aanhoudende vermoeidheid, prikkelbaarheid en een gebrek aan motivatie. Neem actie om uit deze zone te komen door prioriteiten te stellen, grenzen te stellen en hulp te vragen wanneer nodig.

Voorkom de Burnout Zone

De Burnout Zone is het eindstadium waarin je volledig uitgeput raakt, zowel fysiek als mentaal. Het is van vitaal belang om dit te voorkomen, zowel voor jezelf als voor je teamleden. Zorg voor een cultuur waarin het bespreekbaar is om overbelasting en burn-out te voorkomen. Moedig zelfzorg aan en bied ondersteuning, zoals coaching of trainingen gericht op stressmanagement.

Tips voor energy management

Naast het begrijpen van de energy quadrants, zijn er nog meer manieren waarop je jouw energiebalans kunt managen en je team kunt ondersteunen:

 • Stel realistische doelen:
  Help je teamleden om haalbare doelen te stellen en prioriteiten te bepalen. Dit voorkomt overbelasting en zorgt voor focus in de Performance Zone.
 • Flexibele werkregelingen:
  Bied flexibiliteit in werkuren en werklocaties. Dit stelt medewerkers in staat om hun energie beter te managen en balans te vinden tussen werk en privé.
 • Training en ontwikkeling:
  Investeer in trainingen en workshops gericht op energy management, stressmanagement en veerkracht. Hierdoor ontwikkelen medewerkers vaardigheden om hun energie effectief te managen. Zo biedt Flipmonday trainingen en modules op dit vlak.
 • Cultiveer een positieve werkomgeving:
  Creëer een werkomgeving waarin er ruimte is voor open communicatie, erkenning van prestaties en het delen van successen. Dit draagt bij aan een positieve energie en betrokkenheid van het team.

Blijf in je Performance Zone

Door bewust bezig te zijn met energy management, kun je jouw eigen prestaties en die van je team naar nieuwe hoogten tillen. Begrijp de energy quadrants, herken de signalen van de verschillende zones en neem de juiste acties om in je Performance Zone te blijven. Ondersteun je teamleden op hun eigen reis naar optimale energiebalans. Het resultaat? Minder stress, betere resultaten en meer werkplezier!

Deze auteur is geverifieerd.
Verified writer
Deelnemers aan een timemanagement training die praten en lachen.
Verkoopargument.
Waardering van de training.
Gratis deelnemen aan kennismakingstraining

HR en L&D professionals gezocht!

Herken jij je in de dingen hieronder?

 • Je bent HR professional bij een organisatie met >100 (kantoor-)medewerkers
 • Je zoekt manieren om werkdruk te verlagen 🤯
 • Je organisatie werkt met Microsoft Outlook (Windows)

Speciaal voor HR en L&D professionals is een beperkt aantal gratis trainingsplaatsen beschikbaar voor ‘Grip op je werk’. In aanmerking komen? Meld je hier aan.

Ja, ik wil gratis deelnemen