Teamprestaties
-
4
 minuten leestijd

Slimmer werken, groter denken: 5 strategische voordelen van timemanagement

Er zijn van die onderwerpen die heel praktisch lijken, maar ondertussen juist een flinke strategische impact hebben op een bedrijf. Timemanagement is zo’n onderwerp. We leggen uit hoe dat zit.

“Timemanagement? Daar hebben we geen tijd voor.”

“Niet nodig, ik krijg m’n werk toch gewoon af?”

“Die trucjes kennen we allemaal al.”

Dit horen we vaker en we snappen het. Timemanagement lijkt op het eerste gezicht namelijk een tijdrovend operationeel onderwerp onderaan de prioriteitenlijst. Het wordt omschreven als het slimmer organiseren van je werk en meer doen in minder tijd. Maar timemanagement gaat óók over werken aan de juiste dingen, op een manier waar mensen blij van worden en blijven.

Jouw collega’s merken daarvan inderdaad de praktische voordelen:

 • Rust, overzicht en focus
 • Minder werkdruk, meer werkplezier
 • Werken aan de dingen die écht belangrijk zijn

Maar de impact van mensen die grip hebben op hun werk reikt nog veel verder dan dat.

De 5 echte effecten van beter timemanagement

De effecten van timemanagement worden ten onrechte onderschat, want kijk maar waar het allemaal toe leidt:

1. Betere samenwerking

Als mensen klem zitten in hun eigen werk, wordt het ingewikkelder om met collega’s samen te werken. Ze lopen op hun tenen en elke vraag of taak is teveel. Beter timemanagement geeft dan meer rust en ruimte voor betere communicatie.

2. Focus op strategische onderwerpen

Timemanagement voorkomt dat collega’s zich laten meeslepen in taken en projecten die weinig waarde toevoegen. Want als hun werk goed georganiseerd is, is er minder ruis en afleiding en daardoor meer focus op onderwerpen die strategisch belangrijk zijn voor jouw organisatie.

3. Betere besluitvorming

Teams die grip hebben op hun werk, hebben meer overzicht en de ruimte - zowel in hun hoofd als hun agenda - om kritisch na te denken en weloverwogen beslissingen te nemen. Ze kunnen beter prioriteiten stellen en keuzes maken die helpen bij het behalen van strategische doelen.

4. Innovatie

In goed georganiseerde organisaties regeert de waan van de dag niet langer. Niks geen interne brandjes blussen en vastgelopen processen vlot trekken. Er is nu eindelijk tijd en energie voor innovatie, creativiteit en verbeterkansen. Luisteren jullie goed naar klanten? Wat zijn ontwikkelingen in de markt? Tijd om te groeien en de concurrentie voor te blijven.

5. Talentbehoud

Mensen met grip op hun werk hebben een gezondere werk-privébalans en zijn meer tevreden over hun werk. Er ligt minder druk op teams en het is gezelliger op de werkvloer, dus collega’s blijven graag langer bij je werken.

But wait, there’s more!

En dit zijn dan weer de gevolgen van het rijtje effecten hierboven:

 • Minder verzuim en uitval
 • Betere resultaten
 • De omzet stijgt
 • Je overtreft de concurrentie
 • Je blijft een aantrekkelijke werkgever en partner

Zo zie je maar: timemanagement heeft een grote invloed op het succes van je strategie en bedrijf.

Wil jij dat ook, maar zit een training er nu niet in?

Een eerste stap om binnen jouw team met beter timemanagement aan de gang te gaan, is een tevredenheidsonderzoek onder medewerkers of interne peiling. Hoe staat het met de individuele werkdruk? Welke thema’s spelen er en waar hoort jullie prioriteit te liggen?

Zorg daarnaast voor voldoende hulpmiddelen als je collega’s moeite hebben met hun werk organiseren. Denk aan tussentijds overleg, een intern vertrouwenspersoon, toegang tot trainingen, boeken, professionele hulp of handige software. Check ook eens ons blog met 5 tips voor betere teamprestaties of dit blog met 9 manieren om de werkdruk van je team te verlichten. Succes!

Deze auteur is geverifieerd.
Verified writer
Deelnemers aan een timemanagement training die praten en lachen.
Verkoopargument.
Waardering van de training.
Gratis deelnemen aan kennismakingstraining

HR en L&D professionals gezocht!

Herken jij je in de dingen hieronder?

 • Je bent HR professional bij een organisatie met >100 (kantoor-)medewerkers
 • Je zoekt manieren om werkdruk te verlagen 🤯
 • Je organisatie werkt met Microsoft Outlook (Windows)

Speciaal voor HR en L&D professionals is een beperkt aantal gratis trainingsplaatsen beschikbaar voor ‘Grip op je werk’. In aanmerking komen? Meld je hier aan.

Ja, ik wil gratis deelnemen